Hoe isoleer je best een plat dak?

Steeds vaker wordt er gekozen voor een plat dak bij het optrekken van een woning of een residentieel gebouw. Dit is niet alleen het logische gevolg van een strakkere bouwstijl die meer en meer ingang vindt, maar ook omwille van praktische redenen. Alle ruimtes in het gebouw kunnen optimaal worden benut, het verhoogt de compactheid van het gebouw en het laat je toe om de gebouwschil efficiënter luchtdicht te maken en te isoleren. Daarenboven zal een een slecht of niet geïsoleerd dak zorgen voor energieverliezen. Een plat dak isoleren kan je dus jaarlijks honderden euro’s op je energiefactuur besparen. Een slimme investering die je in een korte tijdspanne terugverdient.

We maken, naargelang de manier waarop geïsoleerd wordt, een onderscheid tussen 4 verschillende types platte daken: 

warm dak isoleren

Warm dak, isolatie op de dakstructuur en onder de afdichting

Bij een warm dak komt de isolatie op de dakstructuur en het dampscherm te liggen. De dakbedekking (EPDM, PVC, TPO of ROOFING) wordt boven op de isolatie aangebracht, ofwel verkleefd, mechanisch bevestigd of gebrand. Het type dakbedekking en ook de manier van bevestigen van die afdichting zal bepalend zijn voor het type dakplaat dat je moet gebruiken. Laat je hierbij begeleiden door de experten van Waeyaert-Vermeersch. Een warm dak wordt het meest aangeraden omdat deze manier van isoleren een bescherming biedt van de dakvloer en de beste energetische prestaties garandeert met de minste kans op condensvorming.

Een warm dak wordt best geïsoleerd met:

  • PUR/PIR-platen: deze bieden de beste isolatiewaarde op de geringste dikte (Roof L, Roof LE, Roof M, Roof B, Roof BMEurothane Silver, Powerdeck F, BI4)
     
  • EPS: dit is de meest economische oplossing (EPS 100)
     
  • Rotswol: kenmerkt zich door een hoge brandveiligheid en een goede akoestisch vermogen (Tauroxx, Caproxx, Rhinoxx, Rhinoxx D)
     
  • Cellenglas: heeft naast zijn uitstekende brandeigenschappen het voordeel van zeer drukvast te zijn (parkeerdaken) en uiterst geschikt voor het isoleren van gebouwen van binnenklimaatklasse 4, zoals zwembaden, wasserettes, enz...(Foamglas T4).
rockwool platdak isolatie

ROCKWOOL Rhinoxx

Rhinoxx is de platdak isolatieplaat van ROCKWOOL met glasvliescachering waarop zowel gebrand als koud verkleefd kan worden en die optimaal beloopbaar is dankzij de Dual Density technologie. Bovendien is deze isolatie perfect dimensiestabiel met een hoge windweerstand en duurzaam van nature. ROCKWOOL Rhinoxx is drukvast, brandveilig, zeer goed beloopbaar, vormvast. Deze platen zijn geschikt voor zonnepanelen en andere installaties alsook voor licht gebogen daken.

plat dak isoleren met glaswol

Een koud dak: isolatie onder de afdichting en onder de dakstructuur

Onder een koud dak verstaan we een plat dak dat aan de binnenzijde is geïsoleerd. De isolatie komt dus onder de dakbedekking en dakconstructie te liggen. Een koud dak wordt in principe afgeraden omdat er 2 nadelen aan verbonden zijn. De dakconstructie wordt niet beschermd door de isolatie en is dus onderhevig aan alle weersinvloeden en temperatuurschommelingen. Hierdoor ontstaat er sneller slijtage aan de afdichting en de structuur. 
Anderzijds is de kans op inwendige condensatie reëel. Zeker in de winter wanneer er binnen volop wordt gestookt is de aanwezigheid van een degelijk dampscherm zeer belangrijk. Indien het luchtlekken zou vertonen kan de vochtige lucht in de dakconstructie terecht komen en condenseren tegen het koude dak.

De meest gebruikte isolatiematerialen voor een koud dak zijn minerale wol (Isoconfort 32, Isoconfort 35Rockroof Flexi Plus) of houtvezel (Thermoflex).

thermoflex dak isoleren

Thermoflex

Thermoflex van Gutex is een flexibele houtwolisolatieplaat die naast thermische isolatie, ook een hoge geluidsisolatie biedt. Deze plaat kan toegepast worden tussen houskeletbouw, tussen spanten en kepers, als plafondisolatie en tussen scheidingswanden.

dampscherm gebruiken bij houten constructies

Compact dak

Bij houten constructies wordt vanuit bouwfysisch standpunt het zogenaamde compact dak sterk gepromoot. Bij een compactdak wordt het isolatiemateriaal tussen de houten liggers geplaatst, waarbij de ruimte tussen de dakdrager en de afwerking volledig wordt opgevuld. Een vochtregulerend dampscherm (Vario KM Duplex), of intelligente damprem (Intello) onder de isolatie zorgt ervoor dat het eventueel ingesloten bouwvocht kan uitdrogen.

Omkeerdak, isolatie bovenop de dakdichting

Bij deze methode wordt de isolatie geplaatst op de dakdichting. De platen liggen los op het dak en worden gestabiliseerd door een laag kiezels of tegels. De ballastlaag en de isolatie zorgen samen voor de bescherming van de dakafdichting en dakstructuur. Zo gaan die langer mee. Omwille van hun grote druksterkte en vochtongevoeligheid zijn XPS-isolatieplaten (URSA XPS N3L) voor deze toepassing een degelijke oplossing.

omkeerdak isoleren met URSA

Isolatieplaten voor omkeerdak

Voor daken met een hoge belasting zoals bijvoorbeeld parkeerdaken kan je de XPS 500 kPa (URSA XPS N5L) en 700 kPa (URSA XPS N7L) gebruiken. Door de combinatie van hun dampdichtheid, extreme vochtongevoeligheid en uitstekende drukweerstand zijn de Ready Block S3 en Foamglas F echter de meest geschikte oplossing voor deze laatste toepassing. 

derbicoat plat dak

Derbicoat S

Derbicoat S van Derbigum is het ideaal dampscherm voor uw plat dak. Deze kan zowel losliggend, gevlamlast als koudverlijmd worden geplaatst!

andere isolatie toepassingen

ANDERE ISOLATIETOEPASSINGEN

Naast de verschillende soorten dakisolatie heeft Waeyaert-Vermeersch ook het nodige materiaal om muren, vloeren, kelders en gevels van isolatie te voorzien.

Heb je vragen of wens je meer informatie over isolatie voor platte daken? Contacteer ons!

Duid aan wat van toepassing is

 


* verplicht in te vullen veld

 
CAPTCHA